Rad KD Trilj (2006.)

TBS_3978

U triljskoj Gradskoj vijećnici 18. ožujka 2006. osnovana je udruga Kulturno društvo Trilj. Uskoro se navršava 10. obljetnica osnutka te će u deset nastavka biti objavljen sumarni pregled rada udruge. Ovom prilikom objavljuje se prvi dio, koji obuhvaća rad u 2006. godini. Sve učinjeno kroz deset godina bit će objavljeno i u monografiji koja je u pripremi i trebala izići iz tiska krajem ove godine.

IZVJEŠTAJ O RADU KD TRILJ (18. 3. 2006. – 31. 12. 2006.)

 

28. prosinca 2005.– U gradskoj vijećnici u Trilju je održana prva sjednica Poticajnog odbora za osnivanje kulturne udruge. Raspravljalo se o imenu buduće udruge, zadaći i ustroju udruge, financiranju i budućim prostorijama, te o osnivačkoj skupštini.

2006.

Ožujak 2006.

 1. ožujka – U Gradskoj vijećnici u Trilju je održana druga sjednica Poticajnog odbora za osnivanje kulturne udruge. Raspravljalo se o imenu, o osnivačkoj skupštini te o kulturnoj manifestaciji Marulov petak u Trilju.
 2. ožujka – U Gradskoj vijećnici u Trilju održana je Osnivačka sjednica udruge, koja je nazvana Kulturno društvo Trilj. Nakon izbora radnog predsjedništva, zapisničara i dva ovjerovitelja zapisnika, donešena je Odluka o pokretanju postupka za upis u registar udruga, Odluka o osnivanju udruge, Statut udruge, izabrana je Uprava udruge (predsjednik, uprava, Nadzorni odbor), imenovana je osoba ovlaštena za zastupanje udruge, te je donešen okvirni program rada u 2006. godini.

Upravu udruge sačinjavaju: predsjednik: Josip Dukić (svećenik, profesor crkvene povijesti na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu), dopredsjednik: Irena Grubišić-Čabo (spisateljica), članovi uprave: Irena Grubišić-Čabo, Draško Odrljin (atletičar i umirovljeni branitelj), Ivica Pavela (student teologije), Josip Prcela (ing. građevinarstva), Vesna Tadić (vjeroučiteljica), tajnik: Ana Ćaleta (učiteljica), rizničar: Silvija Galić (dipl. oec.). Nadzorni odbor udruge čine: predsjednik: Niveska Juraga-Kovačev (učiteljica), članovi: Miljenko Marić (prof. sociologije), Denis Zubac (djelatnik HV).

Travanj 2006.

 1. travnja – Odobren upis Udruge u Registar udruga RH od Službe za opću upravu Splitsko-dalmatinske županije, Ispostava Sinj.
 2. travnjaMarvlianvm iz Splita i KD Trilj upriličili su Marulov petak u Trilju. Nakon posjeta utvrdi Čačvina sa čijom poviješću prisutne je upoznao prof. Ljubomir Gudelj, uslijedilo je u kino dvorani u Trilju predavanje o Marku Maruliću i Marvilanvmu, koje su održali akademik Mirko Tomasović i mr. Bratislav Lučin. Nakon predavanja u Gradskoj knjižnici otvorena je izložba dječjih radova o Marku Maruliću.

Svibanj 2006.

 1. svibnja – Stigla iz Zagreba odluka o razvrstavanju Udruge.
 2. svibnja – Danijela Delić, voditeljica mladih povjesničara je dovela u Salonu i Solin 25 djece iz škola u Trilju i Košutama.
 3. svibnjaU agenciji Promo artis u Trogiru načinjen je logo i pečat Udruge.
 4. svibnjaU Trilju u caffe baru Venezia 02 održana je prva sjednica Uprave Udruge. Nakon obavijesti o radu Udruge od osnivačke skupštine do 20. svibnja, govorilo se o okvirnom programu u 2006. godini.

Lipanj 2006.

 1. lipnja – U Splitu u Privrednoj banci Zagreb otvoren je žiro račun Udruge.
 2. lipnja – U kino dvorani Trilj, KD Trilj i Gradska knjižnica Trilj upriličili su predavanje prof. Ljubomira Gudelja (Muzej hrvatskih arheoloških spomenika Split), naslovljeno Povijest i arheološka istraživanja Čačvine. Nakon predavanja prof. Gudelj je u Gradskoj knjižnici otvorio izložbu likovnih radova o Čačvini djece iz OŠ Trilj.

Srpanj 2006.

27.-28. srpnja – U Tijarici u mjesnoj školi na trećoj kulturno-gastronomskoj manifestaciji pod nazivom Dani komina, pure i bronzina 2006. Niveska Juraga-Kovačev, predsjednica Nadzornog odbora KD Trilj izložila je slike i oslikane predmete.

Kolovoz 2006.

 1. kolovoza – Posredovanjem člana Nadzornog odbora KD Trilj gosp. Denisa Zupca, gosp. Alen Ćurin je preko poduzeća Čistoća d.o.o Split Udruzi darovao računalo.
 2. kolovoza – U Gradskoj knjižnici u Sinju u okviru programa Dani Alke i Velike Gospe 2006. predstavljena je prva knjiga koju je izdala Udruga. Radi se o zbirci kratkih priča i novela dopredsjednice Udruge Irene Grubišić-Čabo. Knjiga nosi naslov Pješčani krugovi. Knjigu su predstavili mr. Miljenko Buljac i prof. Ante Jurković. Program je pjesmom obogatila klapa Rašpe iz Trogira.

Rujan 2006.

 1. i 26. rujna – U okviru programa Dani sv. Mihovila 2006. Udruga je u Trilju predstavila nekoliko knjiga, svoj časopis, narodne nošnje triljskog kraja popraćene preklopnicom, stare fotografije i jedan suvenir.

U subotu, 23. rujna, u kino dvorani dr. Alojzije Čondić, vicerektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu, i don Josip Dukić predstavili su četiri knjige don Ivana Bodrožića, prof. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu. Don Josip je pročitao tekst predstavljanja dr. Ive Balukčića, glavnog urednika Katoličkog tjednika, koji zbog bolesti nije mogao doći.

U utorak, 26. rujna u kino dvorani je predstavljena knjiga Irene Grubišić-Čabo Pješčani krugovi, i prvi broj časopisa u izdanju KD Trilj Triljski most. O knjizi i listu govorili su prof. Tomislav Vrančić i dr. Ivan Bodrožić. Tekst dr. Željka Rapanića, koji je bio odsutan zbog bolesti, pročitao je gosp. Ante Delić, novoupisani student povijesti u Zadru.

Nakon predstavljanja knjiga u Gradskoj vijećnici gosp. Dinka Alaupović-Djeldum, djelatnica Konzrervatorskog odjela u Splitu otvorila je izložbu Narodne nošnje i stare fotografije triljskog kraja. Izložba je popraćena prigodnom preklopnicom i prvim suvenirom udruge, Tilvrivm – triljska travarica. Izložba je zajednički projekt KD Trilj i udruge Pokrenimo Tijaricu, koju vodi gosp. Ivan Bota. Program je svojim nastupom uzveličala folklorna sekcija Udruge za očuvanje kulturne baštine Cetinske krajine, koju vodi gosp. Ante Mastelić. Cjelokupni program vodila je Irena Bradarić.

Listopad 2006.

 1. listopada – KD Trilj obilježilo je desetu obljetnicu smrti Branimira Gabričevića, uglednog arheologa porijeklom iz Garduna kod Trilja. Nakon svete mise zadušnice u crkvi sv. Petra u Gardunu, o životu i radu dr. Gabričevića govorili su u Gradskoj knjižnici u Trilju dr. Željko Rapanić i akademik Nenad Cambi, a dr. Ante Milošević pročitao je tekst dr. Gabričevića Antičke uspomene na jadranskim obalama. Prigodno sjećanje popraćeno je izložbom fotografija i znanstvenih radova dr. Gabričevića.

 Prosinac 2006.

 1. prosinca – U kino dvorani u Trilju Bernardica Juretić, predstojnica Vladina ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, održala je predavanje Zlouporaba droga i njihove štetne posljedice. Predavanje je popraćeno u Gradskoj knjižnici prigodnom izložbom likovnih radova djece iz Osnovne škole Trilj. Predavanje i izložba dio su projekta Prevencija nasilja nad djecom i ovisnosti u triljskom kraju, kojeg je pomoglo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske.
 2. prosinca – KD Trilj je u Gradskoj knjižnici u Trilju predstavilo prvu knjigu Stipe Krce Malena mjesta srca moga. Knjiga izdana u vlastitoj nakladi autora sadrži stotinu putopisnih reportaža objavljenih na stranicama Slobodne Dalmacije. O knjizi su govorili novinari Mladen Vuković i Ivan Ugrin, te don Josip Dukić. Na kraju se prisutnima obratio autor s nekoliko prigodnih riječi.
FacebookTwitterGoogle+

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *